top of page
halegurlerkocluk

ZANNETME! FARZ ETME! SOR! SADELEŞTİR!

Stratejik yaşam kurgusu bilinçli ve sistematik bir yolculuk sonucu oluşur. Geçmişin pişmanlık ve geleceğin kaygılarıyla beslenen deneyim , inanç ve değer yargılarıyla şekilllenen haytaımızda standartları değiştirmek bazı zamanlarda zorunluluk halindedir. İşte böyle bir dönemde anlık yaşanan duygu durumları ile karar verdiğimiz bir çok seçim yapmışızdır. Çok yüksek yaşanan bu duygularla başa çıkmak ve etki


siz bir ortamda karar vermek için bazı tekniklerin faydalı olduğu bilinmektedir.


Hikayen olmadan sen kim olurdun? Hikayen olmadan o olay nasıl olurdu ? soruları ile sadeleştirme sürecine başlamak gerekecektir.

Sonrasında kendimize/olaya soracağımız sorular şu şekilde ;



1: Bu düşünce doğru mu ?

Bu soru ile amaçladığımız şey sorunu doğrulamak ve çalışmaya değer olup olmadığını belirlemektir. Bu soruya cevap verirken tüm içtenliğimizle değerlendirmek en önemli kriterlerden biridir. İnsanlar olaylara yükledikleri anlama göre kızar, küser yada sevinç hissederler. Bu nedenle düşüncenin doğruluğu için kendine zaman tanımlamalı aceleci olmamalıdır.


2: Bunun doğru olduğunu kesinlikle bilebilir misiniz ?

İspatlanabilir verilerle yürümeye gerek duymadan kendi gerçekliğimizle cevaplayabileceğimiz bir sorudur. Doğrunun kesinliğini sorduğunuzda vereceğiniz cevaplar size yeterli gelecektir.


3: Bu düşünceye inanınca nasıl tepki veriyorsun ? Neler oluyor ?

Düşünce kalıplarımız bedenimizde tepkiler yaratır. Bu soruda kendimizi bedenimizi tepkilerimiz ve tetiklenen duygularımızı keşfetmemiz gerekiyor


. Bu düşünceye inanışımız ve sonrasında düşüncenin getirdiği davranışlar bizde neler yaratıyor. birincil ve ikincil duygular vardır. Örneğin öfke ikincil bir duygudur. Düşünce geldiğinde bedenimizin tepkilerini okumak sonrasında bu tepkilerin hangi birincil duyguya dönüştüğünü dile getirmek gerekecektir. Birincil duygunun tetiklediği ikincil duyguyu fark etmek en büyük farkındalığı elde ettirecektir.


4: Bu düşünce olamadan siz nasıl biri olurdunuz ?

Soru hem bugünü hem de geleceği tasarlamak için durumu analiz etmenizi sağlayacaktır . hadi şimdi hayal kurma zamanı . Bu düşünce olmadığında kendini nasıl biri olarak görüyorsun? Ne duygular yaşar, nasıl düşünür ,hangi değerlerini yaşar ve başka neler yapardın ? Bu seni nasıl hissettirdi ? Bu ideal durum için neye ihtiya


cın var? Neyden vazgeçmen gerekiyor ?Neyi başlatmak gerekecek ?


Şuan ne yapacağım diye sorduğumuz seçim anlarında en önemli nokta bildiklerimizi sadeleştirmekle olacaktır. Dörtlü sadeleştirme tekniği ya da hikayenin yeniden yazılması ile alınacak kararlar şimdiye ve geleceğe yön verecektir. Geçmişten "nelerin iyi gitmediği" ve "neleri iyi yaptığınız" bilgilerini sadeleştirme tekniği ile yorumlamak ve bunları "nasıl olursa mutlu ve rahat hissedeceğim" sorularına dahil edebilirsek staratejik bir yaşam kurgusunda yol izlersiniz.






Kaynaklar: Güçlü Soru Sorma Sanatı Gülyan KABAŞ Dr. Yapran BARAN TECİR

Duygusal Arınma Sherianna BOYLE











14 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page