Kurumsal koçluk iş yaşamında yeni bir yaklaşım olarak hızla yaygınlaşmaktadır. Çalışanların kendi farkındalıklarını geliştirmesi ile başlayan yolculuk , kişiler arası iletişimin , çalışanların motivasyonunun ve çalışma performansının artışı ile fark yaratmaktadır. Firmada öğrenme ve paylaşımın desteklenmesiyle etkisinin kalıcılığı gözlenmektedir. Sadece bir eğitim semineri olarak uygulanmamaktadır. Koçluk metodolojisi ve araçları ile kalıcı bir öğrenme süreci oluşturularak , kurumsal koçun firmadan ayrılması ile yetişen koçvari liderler ile firmada koçluk yolculuğunu devam ettirmektedirler.
Yeni yaklaşımlar ve bakış açılarının geliştirilmesiyle yönetim yaklaşımında koçvari liderlik yapan yöneticiler , ürünler ve süreçlerin inovasyonunda da farklı çözüm arayışları geliştirirken koçluğun faydalarından yararlanmaktadırlar.
Nitelikli çalışacak adaylarının bulunması , işe alınması, işte devamlılığının sağlanması ,çalışan bağlılığının sağlanmasının , günümüzde en önemli hedefler olduğu tartışılmaz bir gerçektir. Buna rağmen birçok yönetim anlayışının karşılaştığı zorluklar, kurumsal koçluk içinde görülmektedir. Çalıştığınız kurum/kuruluşlarda yeni bir yönetim anlayışı devreye alınırken şu aşağıdaki cümlelerden kaçına tanıklık ettiniz?
Şimdi bu da nerden çıktı?
Kimbilir yine ne sorumluluk yüklenecek ?
Sanki çok vaktimiz varmış gibi!
Gelip gideceler belli ,sonrasında kim yapacak o işleri ?
Bizde soracak kimse de yok ?
İyi de ,biz bunları nerede kullanacağız ?
Ama bu yeni değil ki , biz zaten bunu biliyoruz!
Peki ,faydayı nasıl yönetecekler, bize dönüşü nasıl olacak ?
Geri bildirim mi ? O ne?
Duyarak ,görerek yada hissederek şahit olduğunuz bu cümlelerin duyulduğu organizasyonlarda temelde şu sorunlar da yaşanmaktadır :
Bugüne dek çok şey konuşulmuş ama hiçbir şey yapılmamış
Deneyim/tecrübe paylaşımı, kısmen yada tamamen durmuş
Amaç birliği elde edilememiş , tüm çalışanlar çelişen amaçlar uğruna çaba sarfetmekte
Gerçek hedeften farklı konularda ekstra çalışmalar ,odak kayması
Başarının takdir edilmemesi ,nasıl yapılacağının bilinilmemesi
Kimin ne yaptığının belirsiz olması
İş etiğine uygun olmayan durumlarda kayıtsız kalınması
Kararların ertelenmesi
Kurum/kuruluşların yönetim yaklaşımlarında çalışanın gelişimini hedef alan her uygulama ile değişimin yönetimi kolaylaşmakta ve değişimin etkileri en üst düzeyde gözlemlenmektedir. Mark Twain 'ın İnsan Nedir kitabında da detaylı anlattığı gibi "insan makinasının yakıtı faydadır". Gelişimin desteklendiği her yönetim anlayışında çalışanlar ; daha mutlu , daha sorumluluk sahibi , daha uyumlu ,işe aidiyeti yüksek ve modern yaşamın zorluklarıyla baş edebilecek yetkinlikler için daha motive olacaklardır.
Kaynaklar : Mark Twain , İnsan Nedir ?
Julıa Hobsbwawm ,Sadelik Prensibi
Prof. Dr. İsmet Barutçugil , Yöneticiler İçin Koçluk Becerileri
Comments