top of page
halegurlerkocluk

AMOR FATİ ≠ KADERCİLİK


Amor fati felsefesi türkçeye kaderini sev olarak çevrilse de, hayatı olumlamak olarak anlamlandırılmalı .Olduğu gibi kabullenmek, anda kalmak ve anın farkına varabilmek için bir öğretidir.

Felsefenin insan hayatına uyarlanmasında maruz kalma, en kötü en olabilir senaryosuna hazırlık ?, acı-haz dengesiyle göreceli mutluluk ,anın farkındalığı basamaklarıyla hayata uyarlanabilir.

Bilinçli bir farkındalık için , korku -kaygı-endişe gibi kavramların ana sebepleriyle yüz yüze gelecek şekilde planlı maruz kalmalar insanı geliştiren bir süreç sağlar.

Karar aldığımız şeyleri uygulamadan bizi alıkoyan korku kötü şeylerin gerçekleşme ihitimalini düşünmek. En kötü senaryoda yaşanacakların düşünülmesi ve buna göre aksiyon alınması eylemsizliklerin giderilmesi için önemli bir girdi olacaktır.

sadece mutluluğu hazzı odaklayarak yaşamak süreç içinde alınan keyfi azaltacak ve kısa süreli olacaktır. her acı da her hazda yaşamda olması gerektiği kadar önemlidir. yaşanması gereklidir. Ertelemeden ve anda yaşanan haz ve acının varlığının kabulu önemlidir.

Gelecek ve geçmişin arasına sıkışıp bügünü ve bu anı kaybetmeden yaşam hedeflenmelidir. bu bilinçli seçim anlarıyla insan hayatına eklenmelidir.

Amor fati bu nedenle hayatı gelişine güzel yaşamak değil , ne gelirse kabul değil aslında bilinçli bir farkındalıkla yapılan seçimlerle oluşan herşeyin kabuludur.

Bu nedenle amor fati 'yazgını seç, yazgını sev' dir.

Nietzsche' nin küçük hikayesi kendi felsefesini özetler gibidir.


“Deniz kıyısında bir ihtiyar taşçı kayayı yontmaktadır. Güneş onu yakıp kavurur. O da Tanrıya yakarır keşke güneş olsaydım diye. "Ol" der Tanrı. Güneş oluverir. Fakat bulutlar gelir örter güneşi, hükmü kalmaz. Bulut olmak ister. "Ol" der Tanrı. Bulut olur. Rüzgar alır götürür bulutu, rüzgarın oyuncağı olur. Rüzgar olmak ister bu kez. Ona da "Ol" der Tanrı. Rüzgar her yere egemen olur, fırtına olur, kasırga olur. Herşey karşısında eğilir. Tam keyfi yerindeyken koca bir kayaya rastlar. Ordan esen burdan eser, kaya banamısın demez! Bildiniz, Tanrı kaya olmasına da izin verir. Dimdik ve güçlü durmaktadır artık dünyaya karşı... Sırtında bir acı ile uyanır.... Bir ihtiyar taşçı kayayı yontmaktadır. ..”


Friedrich Nietzsche


Koçluk yolculuğu tüm seçenekleri bütünsel yaklaşımla değerlendiren bir metodtur. Bilinçli ve farkındalıkla alınan her kararın yol arkadaşı koçluğun hayatınızda her zaman olması dileğimle.



KAYNAK : KADERİNİ SEV ÇÜNKÜ ASLINDA HAYATIN BU -Nietzsche

NİETZSCHE AĞLADIĞINDA -Irvın D. Yalom




7 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Bình luận


bottom of page